Karantina İçin Online Dersler, Bloglar, Podcast’ler


Hepimizin 2020 yılını koronavirüsün yaşattığı zorluklar ile hatırlayacağına şüphe yok… Geçtiğimiz yıl hayatımıza hızlı bir giriş yapan “karantina” kelimesi, beraberinde uzun yürüyüşlerin kısaldığı, bir kahve eşliğinde yapılan sohbetlerin sonlandığı, okulların kapatıldığı, kalabalık etkinliklerin yasaklandığı günler getirdi. Kendi evlerimizde zaman geçirmeyi öğrenmeye çalışan bizler, “online” kelimesine daha bir aşina olmuş durumdayız. Sosyal medyaya şöyle bir göz atmak, haberleri okumak ve kütüphanede bulamadığım kaynaklara erişebilmek dışında online platformları kullanmayan benim için karantina günlerinin ilk ayları âdeta bir kabustu. Ancak şu günlerde online platformlara olan ön yargılarımın kırıldığını fark ediyorum…Hatta, bu platformları kullanarak farkında olmadan kendimce yeni rutinler oluşturmuşum bile. ? Farklı blogları takip ediyor, insanların hislerini, düşündüklerini okurken onlarla âdeta sohbet ediyor, belki de yüklü miktarlarda ücret ödemem gereken dil kurslarını düzenli bir çalışma programı oluşturarak odamdan takip edebiliyorum.

Online kaynaklar

Open Culture

Ön yargımın kırılmasında sanıyorum en büyük pay Open Culture’a ait. Online platformları genellikle “boş vakit geçirme” alanı olarak gören benim gibi kişileri yalancı çıkarabilecek, bizlere öğrenmenin ve eğlenmenin birlikte olabileceğini göstermeyi başarabilecek bir site. Örneğin, Tarkovski’nin filmlerine ücretsiz erişim sağlayabileceğimi Open Culture’da gezinirken öğrendim.

Open Culture, birbirinden farklı birçok alanda yararlanabileceğiniz araçları bir araya getiren online bir platform. Dünyaca bilinen üniversitelerin online derslerinden çeşitli filmlere, dil öğrenimi için kaynaklardan çocuklar için eğitici programlara kadar birçok kaynağa ücretsiz erişim sağlayabiliyorsunuz. Binden fazla film, sesli kitap, e-book, 46 farklı dilde kaynak, çocuklar için 200’den fazla eğitim materyali… Ana sayfasındaki içeriklerin fazlalığı baş döndürücü olsa da biraz zaman ayırarak kendiniz için uygun içerikleri bulabilirsiniz.

Open Culture’a Git

Kişisel Bloglar

Gün içerisinde yaptığım işlerden sıkıldığım anda, farklı blog yazarlarının yazılarını düzenli bir şekilde okumak yeni rutinlerimin arasında yerini aldı. Minimum kişiyle görüşmeye çabaladığımız şu günlerde, farklı insanların hikâyelerini duymak, kimi zaman onlardan yeni şeyler öğrenmek kimi zaman da aynı dertleri paylaştığımızı görmek o kadar iyi geliyor ki… Tarihten, siyasetten ve gündemden uzak kalmak için küçük bir zaman yaratmak da beraberinde yeni bir soluk getiriyor.

Online kaynaklar Blog

Ece Aybike Ala’nın Blogu

Gerek Norveç’in doğal güzelliklerini gerek günlük yaşamından kesitleri paylaştığı Instagram hikayeleriyle gerekse psikoloji alanında ürettiği içeriklerle son zamanlarda ilgimi çeken bir isim, Ece Aybike Ala. Ece, Oslo Üniversitesinde yüksek lisans mezunu ve sinir-bilim alanında çalışmalarını sürdüren bir psikolog. Blogunda, alanıyla ilgili öğrendiklerini ve kendi okuduğu makalelerden kesitleri paylaşıyor. Bu paylaşımlarını ise çizdiği illüstrasyonlar ile renklendiriyor. Böylelikle, psikoloji alanındaki kitabî bilgileri hem çok kolay ve anlaşılır bir dil ile bizlere aktarıyor hem de okurlarına eğlenceli içerikler sunabiliyor. Şu günlerde, “Yola Çık” adı altında 24 haftalık bir program başlattı. Bu programda egzersiz PDF’leri, kitap önerileri gibi çeşitli içerikleri e-posta yoluyla okurlarıyla buluşturuyor. Renkli kişiliği ve paylaşımları olan Ece’nin bu programına binlerce kişinin katılmasına da şaşırmamak gerek. ?

Ece Aybike Ala’nın Blogu’nu Gör

Shayda Campbell

Shayda Campbell, Kanadalı bir sanatçı ve içerik üreticisi. YouTube kanalında paylaştığı botanik illüstrasyon çizimleri ile tanıştığım Campbell, çeşitli illüstrasyonlar ile takvim, günlük gibi çeşitli ürünler ortaya koyuyor. Yaptığı her çalışmanın nasıl ortaya çıktığını aşama aşama blogunda okuyabilirsiniz. Şahsen ben, özellikle çizim alıştırmaları yapmak istediğim zaman video izlemek yerine Shayda’nın blog yazılarını okumayı tercih ediyorum. Böylelikle, videoyu birçok yerde durdurup tekrar başlatmak zorunda kalmadan alıştırmalarımı yapabiliyorum. Shayda’nın içeriklerini anlatırken en çok kullandığı ifadelerden biri, “perfectly imperfect”. İçeriklerinin bu denli başarılı olmasının en büyük sebebi de bana kalırsa düstur edindiği sadeliği. ?

Shayda Campbell’in Blogu’nu Gör

Tom Nicholas

Şu sıralar tez aşamasında olduğum için teorileri bana çok kısa bir şekilde hatırlatacak, aynı zamanda da güvenebileceğim kaynaklara erişmeye çalışıyorum. Bu sırada karşılaştığım bir isim de Tom Nicholas oldu. Tom, İngiltere’de doktora öğrencisi. YouTube kanalında hem kendi çalışma metodlarını hem de politika ve kültürel çalışmalarda ihtiyaç duyulan bilgileri bizlere aktarıyor. “What the Theory?” başlığı altında kültürel çalışmalar ve özellikle beşeri bilimlerde kullanılan anahtar kavramlar ve teoriler için giriş niteliğinde kısa videolar çekiyor. Tom’un “What the Theory” serisi unuttuğum bilgileri öğrenmem konusunda bana çok yardımcı oldu. Ayrıca kendisi de videolarında gördüğüm kadarıyla oldukça eğlenceli bir mizaca sahip. ?

Tom Nicholas’ın YouTube Kanalını Gör

Online Dersler

Kişisel blogların yanı sıra farklı alanlarda online dersleri takip edebileceğimiz platformlar da mevcut. Bunlardan Skillshare ve Alison benim özellikle ilgimi çekti.

Online eğitim

Skillshare

Skillshare için bir Online Öğrenme Topluluğu diyebiliriz. Bu platformda yaratıcı ve meraklı insanlar için illüstrasyondan tasarıma, fotoğrafçılıktan freelancer’lığa kadar geniş bir yelpazede binlerce ders bulmak mümkün. Skillshare’in ayırt edici özelliği, tek taraflı bir öğretme platformu yaratmak yerine, interaktif bir eğitim imkânı yaratmasından geliyor. Bu platformda yalnızca bir şeyin nasıl yapılacağını öğrenmekle kalmıyorsunuz, ayrıca o dersin bir nevi bitirme ödevi olarak bir proje üzerinde çalışıyorsunuz.

Skillshare ücretli bir platform ancak içinde azımsanmayacak miktarda ücretsiz ders de yer alıyor. Aylık 15$ ya da yıllık ödeme ile aylık 8.25$ ücretle tüm içeriklere, reklam görmeden erişmeniz de mümkün. Merak ediyorsanız bir haftalık ücretsiz deneme imkânından da yararlanabilirsiniz.

Skillshare’ye Git

Alison Courses

Alison, 2007 yılında İrlanda’da kurulmuş bir online eğitim platformu. Eğitimde fırsat eşitliğini önceleyen Alison, kendisine misyon olarak herkesin istedikleri yerden erişebilecekleri ücretsiz ve her seviyeden dersleri bulabilecekleri bir imkân yaratmayı seçmiş. Şu anda, 195 ülkede 17 milyondan fazla kişi Alison derslerine kaydolmuş durumda ve bu insanlar Alison’un teknoloji, bilim, dil gibi alanlardaki ücretsiz derslerinden faydalanabiliyor. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri doğrultusunda ve İnsan Hakları Bildirgesi’ndeki “Eğitim ücretsiz olmalı.” düsturuyla hareket eden bu şirket, gelirlerini reklamlar üzerinden ve isteyenlerin satın alabilecekleri sertifikalar üzerinden kazanmaya çalışıyor. Sitedeki reklamları kaldırmak isterseniz ya da tamamladığınız bir dersle ilgili sertifika almak isterseniz ödemeniz gereken ücretleri Pricing sayfasından öğrenebilirsiniz.

Alison’a Git

Podcast’ler

Odamı toplarken, yemek yaparken ya da uyumadan önce podcast dinlemek şu sıralar bana çok iyi geliyor. Ottoman History Podcast ve Nasıl Olunur? benim sıklıkla dinlediğim podcastler arasında.

Online kaynaklar podcast

Ottoman History Podcast

Ottoman History Podcast; Osmanlı Tarihi, çağdaş Orta Doğu ve İslam Coğrafyası üzerine alanın ilgili akademisyenleri ve araştırmacılarıyla podcast bölümleri kaydeden ve bu materyalleri kâr amacı gütmeden ücretsiz bir şekilde paylaşan bir platform. İçeriklerden bazıları Türkçe, bazıları ise İngilizce. 2011 yılında, akademik bilgi üretiminin alternatif yollarını denemek için yola çıkan bu platform, şu anda 500’e yakın podcast bölümü ile önemli bir akademik arşiv hâline gelmiş durumda. Her ne kadar çıkış noktası akademi olsa da yalnızca akademisyenlere ve akademisyen adaylarına değil, bu konularla ilgilenen herkesin ilgisini çekebilecek içerikler Ottoman History Podcast’te mevcut.

Ottoman History Podcast’in Websitesi’ni Ziyaret Et

Nasıl Olunur?

Nilay Örnek, 2019 yılında başladığı “Nasıl Olunur?” adlı podcast serisinde mesleğinde usta isimlerle konuşuyor ve onlara ilginç anekdotlarını, o işin püf noktalarını ve nasıl başladıklarını soruyor. Bu seride çok çeşitli sektörlerden tanınmış isimlerle yapılmış söyleşileri bulabilirsiniz: M. Serdar Kuzuloğlu, Zeynep Atakan, İsmail Küçükkaya, İbrahim Selim, Murat Meriç, Can Öz, Vedat Ozan, Levent Erden, Mehmet Yaşin, Saadet Özen, Berk İmamoğlu, Aylin Aslım, Başar Başaran, Selçuk Şirin, Mert Fırat, İlker Canıklıgil, Fatih Altınöz, Mehmet Yılmaz, Bekir Ağırdır, Nevzat Aydın, Dilara Koçak, Mesut Süre, Emrah Ablak, İnci Eviner, Özlem ve Murat Daltaban.

Nasıl Olunur’u Spotify’de Dinle

Bonus

Bu yazımda, internetten takip ettiğim blogları, online eğitim platformlarını ve podcast’leri paylaşmaya çalıştım. Her ne kadar bu kategorilere dahil olmasa da, Nureddin ve Tubeklon‘un hazırladığı İncelikler’den bahsetmeden bu bahsi kapatmak olmazdı.

İncelikler

İncelikler, abonelerine her pazartesi sabahı saat 7’de, önceki haftanın okumalarını, fikirlerini, keşiflerini ve ayrıntılarını içeren bir e-posta atıyor. Pazartesi sendromuna panzehir olan İncelikler’de tiyatro, dizi, film ve podcast önerileri de yer alıyor. İncelikler’in amacı, internetin hızlı dünyası içinde saatlerce ekran karşısında vakit geçiren bizlere, durup ince şeyleri hatırlatmak. Siz de her pazartesi sabahı gelen kutunuz şenlensin istiyorsanız, İncelikler’e hemen abone olabilirsiniz.

İncelikler’in Websitesi’ni Ziyaret Et


“Karantina İçin Online Dersler, Bloglar, Podcast’ler” için bir cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir