Olimpos Günlükleri yazı dizimizin ilk yazısında, Olimpos’a nasıl ulaştığımızdan bahsetmiştim. Bu sefer Olimpos’taki konaklamamızdan Olimpos’ta yeme-içme ve eğlenme üzerine düşündüklerimize kadar yaşadığımız, gördüğümüz, sevdiğimiz ve sevmediğimiz birçok şeyden bahsedeceğim. Umarım sizlere de faydası dokunur.
Tabii kısa sürekli konaklamamız sırasında, onlarca mekan arasından sınırlı sayıda olanı tecrübe etme fırsatı bulduk. Aşağıda ismi geçecek olan hiçbir işletme ile bir sponsorluk anlaşmamız yoktur. Bu aşağıda bahsedeceğimiz güzide mekanlar gibi başka yerler de elbet vardır. Biz yalnızca kendi deneyimimizi anlatmak ve konaklama-yeme-içme-eğlenme gibi konularda örnekleri göstermek istedik. Sizler de kendi deneyimlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümüne bırakabilirsiniz.
Olimpos’ta Konaklama: Bayrams Tree Houses
Olimpos’ta iki temel konaklama tipi için uygun yerler var: kamp yerleri ve bungalow tarzı pansiyonlar. (Öyle büyük oteller, beş yıldızlı pansiyon yerleri yok.) Olimpos Kavşağı’ndan sahile kadar uzanan yolun her iki tarafını da bu tarz konaklama yerleri oluşturuyor. Haliyle yolun her iki tarafında da yeni gelenlerin ve artık buraya veda edenlerin yarattığı bir cümbüş ve hareketlilik var. Bu kadar alternatif arasında konaklama yeri seçmenin ayrı bir zorluğu olsa da bizim için en önemli kıstaslardan biri antik kente ve doğal olarak sahile yakınlıktı. Konumunu da göz önünde bulundurarak sonra konaklama yeri olarak Bayrams Tree Houses’ı tercih ettik. Bu yüzden konaklama başlığı altında Bayrams’a daha ayrıntılı yer vereceğim.
Burada üç çeşit oda mevcuttu: bungalov, ağaç ev ve paylaşımlı odalar. Biz biraz daha rahat edebilmek adına bungalov evleri tercih ettik. Bungalov evleri bizim için diğer odalardan ayıran şey ise duş ve tuvaletin odanın içerisinde bulunmasıydı. (Fakat söylemeden geçemeyeceğim: Ortak alanlardaki duş ve tuvaletler de tertemizdi.) Bizim içinse bungalov tipi oda oldukça konforlu oldu ve gerçekten çok rahat ettik. Yine bizim odamız klimalıydı, bu da önemli bir ayrıntı tabii.
Bayrams’ta Ortak Yaşam Alanı
Gelelim Bayrams’ın geniş bahçesine… Bu bahçe Bayrams’ta konaklayanların ortak kullanım alanı. Sosyal medyada ya da internette Bayrams’ı aratacak olursanız fotoğraflarda bu bahçe hemen dikkatlerinizi çekecektir. Limon ve portakal ağaçlarının altına yerleştirilmiş banklar bir yana sedirler, minderler ve yastıklarla çevrilmiş oturma kısımları bahçeye adım atar atmaz bizi mest etti. Olimpos’ta kaldığımız 5 gün boyunca minderli oturma alanları bize resmen öğle uykusu alışkanlığı kazandırdı. Üstümüzde dönen pervanenin verdiği serinlik, arkadan gelen kısık sesli konuşma sesleri ve bahçede oynayan çocukların gülüşmeleriyle hayatımızın en keyifli uykularına daldık.
Antik Kente Çok Yakın
Tabii Bayrams’ı tercih etmemizin en önemli sebebinden en başta bahsetmiştim: yakınlık. Biz Bayrams’tan çıkıp üç dört dakika içinde antik kentte olabiliyorduk. Olimpos’ta kimi yerlerden antik kente kadar yürümek 40-45 dakika alabiliyor. Özellikle bizim gibi özel aracı olmayan insanlar için, bu yakınlık çok çok önemli. Bayrams da antik kente en yakın iki üç pansiyondan biri.
Yeme, İçme ve Eğlenme
Bayrams, konaklama süresi boyunca kahvaltı ve akşam yemeği sunuyor. Açıkçası bizim buraya gelmeden önce planımız, her akşam farklı bir yerde yemek yemek, kasabanın içine karışmak ve farklı yerleri keşfetmekti. (Zaten buna rahatça bütçe ayırabilmek için de uçak yerine otobüsle seyahat etmeyi tercih etmiştik.) Ama ilk günün yorgunluğu ile Bayrams’ın kendi akşam yemeğini yiyelim, sonra dinlenelim diye düşündük. Bayrams yemek konusunda da beklentimizin çokça üzerindeydi. Olimpos’taki ilk günümüzde öyle çeşitli, iştah açıcı ve sağlıklı bir menü karşıladı ki bizi ikinci gün kendimizi “Akşam yemeğinde ne çıkacak acaba bugün?” sorusunu sorarken bulduk. Bu merakımız ayrıldığımız güne kadar sürdü. Keşiflerimizi öğle yemeklerine sakladık ve her akşam tam yemek saatinde Bayrams’ta bulunmaya özen gösterdik. Bayrams’ın şahane, hem göz hem de karın doyuran yemekleri elbette dünyalar tatlısı çalışanlarının emekleri sonucu konaklayanlara sunuluyor. Özellikle sempatik mi sempatik aşçımıza gönlümüzü verdik…
Burada hemen bir not düşeyim: Bayrams gibi diğer pansiyonların da hemen hepsinde, pansiyon girişinde hem kendi müşterilerine hem de dışarıdan ziyaretçilere açık bir restoran-kafeterya-bar gibi bir yer oluyor. Muhtemelen diğer pansiyonlar da Bayrams gibi akşam yemekleri çıkarıyorlardır diye tahmin ediyorum. Ama biz akşam yemekleri konusunda Bayrams’tan hiç şaşmadığımız için diğerlerini deneyimleme fırsatı bulamadık.
Diğer bar ve restoranları da öğle yemeklerinde ve ara öğünlerde denemeyi elbette ihmal etmedik. Kaldığımız yerin hemen yakınındaki Varuna Pansiyon’un kaşarlı gözlemesi favorilerimiz arasına girdi. İlk günden bayıldığım bu lezzet, takip eden günlerde deniz sonrası öğle atıştırmasına dönüştü benim için. Buradaki gözlemeyi çok sevdiğimden olsa gerek diğer restoranlarda da hep gözleme canım çekti. Geneli de oldukça lezzetliydi.
Olimpos’ta Kahve Keyfi
Yemekler şahane… Peki kahve? İki Bilkentli olarak, en önemlisi iki profesyonel öğrenci olarak kahve olmazsa olmazımız… Ankara dışında da, özellikle de küçük şehir ve kasabalarda, güzel V60 kahve yapan bir yer bulmanın zor olduğunu düşünüyorduk. Ancak Olimpos bu konuda da bizi öyle güzel yanılttı ki… Beaver Coffee Shop’ta, Ankara’da müdavimi olduğumuz kahveleri aratmayacak kahveler içtik. Beaver’in iç tasarımı da hem Olimpos’un dokusuna uygundu hem de bir üçüncü nesil kahvecinin imzasını taşıyordu. Bu yüzden Beaver’da kendimizi oldukça rahat ve deyim yerinde ise tanıdık bir yerdeymiş gibi hissettik.
Olimpos Likya Bar ve Doğu Arıkan
Akşamları da kendimizi oldukça rahat hissettiğimiz, müzisyen Doğu Arıkan’ın her akşam canlı performansıyla sahne aldığı Olympos Likya Bar’da vakit geçirmeyi tercih ettik. Doğu’nun performansı dinleyenlerini yormayan ama aynı zamanda müthiş bir şekilde eğlendiren bir performanstı. Seçtiği müzikleri kendi tarzında yorumlayan Doğu’nun müzik tarzını çok sevdik. Dinleyenleriyle samimi bir diyalog kurup onları da performansın içine katabiliyor. Bir taraftan Doğu’yu dinleyip bir yandan bir şeyler içmekten keyif aldık. Ayrıca Said, sahnedeyken Doğu’nun fotoğraflarını çekmeyi çok sevdi, zor ışık şartları altında harika pozlar yakaladı… Bir dahaki Olimpos ziyaretimizin ilk akşamında gözlerimiz ve kulaklarımız kesinlikle Doğu Arıkan’ı arayacak.
Olimpos Fiyatları Bilkent Standartlarında
Genel olarak Olimpos’un bir tatil yöresine göre uygun fiyatlı bir yer olduğunu belirtmek gerek… Yeme – içme fiyatları genel olarak Bilkent standartlarındaydı. Örneğin, bir kaşarlı gözleme 40 – 45 TL arasında, bir kupa v60 kahve 30-35 TL arasında seyrediyordu. Tatil yerlerinin aşırı pahalılığını kabullenerek başladığımız Olimpos günlerimizde bu fiyatları görmek açıkçası bir tık içimizi rahatlattı ve biraz daha rahat bir şekilde harcama yapabildik. (Fiyatların çok hızlı değiştiği bir çağda yaşıyoruz. Burada bahsettiğimiz fiyatlar 2022 yılı Ağustos ayı için geçerliydi.)
Olimpos Yazı Dizisi
Said’le Olimpos gezimizi bir yazı dizisiyle anlatmak, buraya gelenler için rehber niteliğinde deneyimlerimizi aktarmak istedik. Bu yazı dizisinin tüm yazılarına aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz: