Tatil yeri olarak Olimpos üzerinde karar kıldığımızda bizi en çok zorlayan soru şuydu: Oraya nasıl gideceğiz? Arabasız yolculuk yapacak bir çift olarak net bir bilgiye ulaşmakta çok zorlandık. Ben de özellikle Olimpos’u ilk defa ziyaret edecekler için Olimpos’a nasıl ulaştığımızı, hangi araçları kullandığımızı, bu vasıtaların artılarını eksilerini ve hatırlayabildiğim ölçüde fiyatlarını paylaşmak istedim.
Kemer’e Kadar Otobüs Yolculuğu
Biz, Ankara’dan Antalya’nın Kemer ilçesine kadar standart bir şehirlerarası otobüs firmasıyla gece yolculuğu yaptık. Uçakla gitme veya araba kiralama gibi seçeneklere göre çok daha ekonomik oldu. Kemer’den Ankara’ya dönüşümüzü de aynı şekilde yaptık. 2022 yılı Ağustos ayı fiyatlarında, gidiş-dönüş kişi başı 800 TL’den az tuttu. İki kişi 1500-1600 TL civarı. Kendi adımıza biz, yolculuk konforundan kısıp, tatilde daha rahat harcama yapmayı tercih ettik.
Yaklaşık 9 saat süren gece yolculuğu sonrası sabah saatlerinde Kemer Otogar’a vardık. Buradan Olimpos Kavşağı adı verilen bir yere doğru giden otobüslerin olduğunu internetten okumuştuk ama hiçbir yerde ayrıntılı ve doyurucu bilgiye ulaşamamıştık. “En kötü ihtimalde, paraya kıyar Kemer’den Olimpos’a taksiyle gideriz” diye avuttuk kendimizi. Olimpos’a ulaşım konusunda doyurucu bilgiyi ancak Kemer’de, otogardaki görevlilerden alabildik. Otogar’a iki üç dakika yürüme mesafesindeki kavşaktan Antalya’dan Kumluca-Finike istikametine doğru giden Midibüs tarzında araçlar varmış. 30-40 dakikada bir geçiyormuş. (Bu süreler mevsimden mevsime değişebilir, haberiniz olsun.)
Kemer’de Biraz Oyalanma
Olimpos’ta konaklayacağımız yere, öğleden sonra giriş yapabileceğimiz ve bu yüzden fazladan vaktimiz kalacağı için, Kemer’de 3 – 4 saat vakit geçirmenin daha iyi olacağını düşündük. Hem kenti görelim hem de bildiğimiz bir yerde kahve içelim diye, sahil yakınlarında bir Starbucks bulduk haritadan. Otogar’dan taksiye atladık. Bir ayrıntı: Sanırım burası turistik bir bölge olduğu için turistlerin eşyalarını daha kolay taşıyabilmek adına, taksiler genellikle Doblo gibi panelvan tipi ticari araçlardı. Elimizde valizlerle yalpalaya yalpalaya ilerlerken tatil yerleri için bunun ne kadar da yerinde bir tercih olduğunu düşündük.
Kemer sahile neredeyse sıfır noktasında sayılabilecek Starbucks’ta oturup yerli ve yabancı turistlerin deniz keyfini izlemek zihnimde hala tam oturtamadığım bir görüntü. E bilgisayarların adeta masa süsü olarak var olduğu bir kahveci ortamı değildi elbette burası. Öyle ya da böyle bir oturup soluklanmak, yolculuğun yorgunluğunu atmak Said’le bana çok iyi geldi. Saatler ilerledikçe Kemer sıcaklığı bizim için artık nefes alınamayacak dereceye geldi kiii artık Olimpos’a doğru yola çıkmaya karar verdik. Tekrar taksiye atlayıp Kumluca – Finike tarafına giden otobüslerin geçtiği durakta indik.
Evet, şöyle bir göz ucuyla Kemer’i görmüş, merakımızı gidermiş olduk. Değdi mi? Emin değilim. Keşke direk Olimpos’a gitseymişiz diyebilirim.
Olimpos Kavşağı’na Yolculuk
Kemer’den Olimpos’a geçebilmek için ilk olarak çevre yolu üzerindeki Olimpos Kavşağı’na varmak gerekiyor. Kumluca-Finike istikametine giden otobüsler Olimpos Kavşağı’na kadar gidiyor ve yaklaşık yarım saatte bir geçiyor. Bu yolculuk 40 – 45 dakika sürüyor. 2022 Ağustos ayı itibariyle fiyatı kişi başı 30 TL.
Yine bir not düşeyim. Biz Kemer ilçesi Olimpos’a daha yakın diye, şehirlerarası otobüsle buraya kadar gelmiştik. Sonradan öğrendik ki, bu Kumluca-Finike istikametine giden otobüsler Antalya merkezden kalkıyormuş. Kemer yerine orada da inebilir, Kumluca-Finike otobüslerine şehir merkezinden de binebilirmişiz.
Olimpos ile Çıralı komşu semtler. Sahilde birbirlerine değecek kadar yaklaşıyorlar. Ama aralarında sarp bir tepe var. Yaya olarak aralarından geçmek ancak sahilde mümkün. Bu iki semtin çevre yolu üzerindeki kavşakları da birbirlerine çok yakın. Kemer istikametinden gelirken, Çıralı kavşağını geçtikten bir iki dakika sonra Olimpos Kavşağı’na vardık.
Olimpos Kavşağı’ndan Olimpos’a
Kavşakta iner inmez dikkatimizi yol kenarındaki dinlenme tesisi çekti. Burada Olimpos’a geçecek aracın kalkmasını beklerken çayınızı, ayranınızı içip, açsanız karnınızı doyurabiliyorsunuz. Nitekim biz de soğuk ve tuzlu ayranlarımızı afiyetle içtik, kendimize geldik. Sıcak havada bir de yorgunluğun üzerine öyle iyi gitti ki… Olimpos’a gidecek minibüsün şoförü hareketlenip araca geçince biz de hemen araca atladık ve başladık dağdan aşağıya inmeye. Unutmadan ekleyeyim kavşaktan Olimpos’a olan bu yolculuk için de kişi başı 20 TL verdik. Olimpos yolu virajı bol bir yol. Tıngır mıngır, sallana sallana aşağıya indikçe indik. Bu yolculuğun tek olumsuz özelliği aracın oldukça kalabalık olmasıydı. Sıcaklaşan havada iyiden iyiye nefes alamaz hale gelebilmek işten bile değil. (Teknik olarak kavşaktan aşağı yalnızca bir defa bu yolculuğu yaptığımız için, bu kalabalığın normal mi, yoksa tek sefere mahsus bir şey mi olduğunu bilemiyorum.)
Fakat bu durumu yolculuğun tuzu biberi olarak kabul edince oldukça eğlenceli bir aktiviteye dönüşüyor dağ aşağıya iniş. Olimpos’a doğru yaklaştıkça şoför tek tek pansiyon ve otel adlarını biraz da sesini yükselterek söylemeye başladı. Durak isimlerinin konaklama yerlerine göre şekillenmesi bana oldukça hoş geldi. Şoförden kendi konaklayacağımız yerin ismini duyduğum an güzel bir ayrıntı olarak zihnimde yer edindi bile.
Sonuç olarak Ankara’dan Kemer’e, Kemer’den Olimpos Kavşağı’na, Olimpos Kavşağı’ndan da Olimpos’a toplamda üç vasıta ile yolculuğumuzu tamamlamış olduk. 2022 yılı Ağustos ayı için iki kişi 700 TL şehirlerarası otobüsle Kemer’e, 60 TL Olimpos Kavşağı’na ve 40 TL Olimpos’a ulaşmak için olmak üzere toplam 800 TL ücret ödedik. Gidiş dönüş iki kişi için toplamda 1600 TL ödemiş olduk.
Olimpos Yazı Dizisi
Said’le Olimpos gezimizi bir yazı dizisiyle anlatmak, buraya gelenler için rehber niteliğinde deneyimlerimizi aktarmak istedik. Bu yazı dizisinin tüm yazılarına aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz: