Ankara’nın köklü spor kulüplerinden ve saygı duyulan futbol okullarından biri olan Gençlerbirliği, geçtiğimiz hafta internet sitesinde bir duyuru yaptı: “Gençlerbirliği Kız Futbol Okulları Başlıyor”. Eylül ayında Gençlerbirliği Futbol Okulları’nın 6-15 yaş arasındaki kız çocuklarına kapılarını açacağını duyunca ilk olarak şunu düşündüm: “Toplu taşıma araçlarında, üzerlerinde Gençlerbirliği formaları olan heyecanlı erkek çocuklarının yanında kız çocuklarını görmek ne kadar güzel olur!”. Demek ki futbol, zihnimdeki şiddet ve küfürle özdeşleşmiş görüntüsünü yavaşça kente, günlük yaşama, çocukların sevincine ve heyecanına bırakmış. Kız çocuklarını da kırmızı-kara formayla nefes nefese metroya yetişmeye çalıştığını düşündükçe heyecanlanmaya başlamışım. Bu, kendi adıma güzel bir gelişme. Ancak, daha da önemlisi Gençlerbirliği için, belki de geç kalınmış, güzel bir adım.
Gençlerbirliği, sporun toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı amaçlayan bir alan olduğunu vurgularken futbolun kadın ve kız çocuklarını güçlendiren bir etkisinin olduğunu da söylüyor. Kadın futbolunun yükselen değerini de göz önünde bulundurarak, kız futbol okullarında yetişecek kız çocuklarını ileride kurmayı hedefledikleri Gençlerbirliği Kadın Futbol Takımı için ilk basamak olarak gördüklerinin de altını çiziyor. Şu zamana kadar altyapıdaki başarısıyla adından söz ettiren Gençlerbirliği’nin kadın futboluna da aynı düsturla yaklaştığını duymak takdire şayan ve sevindirici bir haber.
Gençlerbirliği Spor Kulübü, çalkantılı bir dönemin ardından yönetim değişikliğine gitmişti. Yeni yönetimin (standart yolların dışında, sporun yalnızca müsabakalardan ibaret olmadığını gösteren) sosyal ve kültürel girişimlerinin olacağını, kız futbol okulunun açılması gibi girişimlerin de devam edeceği haberlerini alıyoruz. Bizler de diKraft’ta Ankara’daki bu girişimlerin takipçisi olmaya çalışacağız.